📢 Căutăm tineri absolvenți/absolvente dispuși și interesați să experimenteze, să cerceteze, să lucreze în echipă și care vor să afle mai multe despre producția de spectacol într-un mediu independent!
𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁. 𝗘𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗮 𝗮 𝗩𝗜𝗜𝗜-𝗮 își propune să inițieze 𝟵 𝗽𝗿𝗼𝗮𝘀𝗽𝗮̆𝘁 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗹𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲, 𝗿𝗲𝗴𝗶𝗲, 𝗱𝗿𝗮𝗺𝗮𝘁𝘂𝗿𝗴𝗶𝗲, 𝘀𝗰𝗲𝗻𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲, 𝗰𝗼𝗿𝗲𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲, 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮̆, 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗺𝗮𝗻𝗮𝗴𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁, în crearea unui spectacol prin tehnici specifice teatrului devised, precum și să le ofere noțiuni de bază despre managementul unei echipe și producția unui spectacol în mediul independent.
Cei 9 rezidenți selectați vor beneficia de îndrumarea unor artiști cu experiență de lucru pe diferite metode. Prima parte a rezidenței va fi coordonată de:
● Sinkó Ferenc – actor, lector la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, cu experiență în coregrafie și performance
● Petro Ionescu – regizoare și dramaturgă, membră a echipei Reactor, cu experiență în teatru devised și metode de cercetare în teatru
● Oana Mardare și Doru Taloș – actori și co-manageri ai spațiului Reactor, producători, membri fondatori ai Asociației Reactor de creație și experiment.
Rezidenții vor lucra aplicat alături de Sinkó Ferenc, într-un atelier de acomodare a echipei, în care se vor folosi metode din zona teatrului performativ și dans, urmând apoi o introducere teoretică și practică în teatrul devised realizată de Petro Ionescu. Pe tot parcursul rezidenței, cei 9 participanți vor beneficia de întâlniri constante cu Petro Ionescu, pentru consultanță în dezvoltarea conceptului de spectacol și a structurii dramaturgice. În paralel, echipa va avea sesiuni de discuție și de lucru cu Oana Mardare și Doru Taloș despre producția unui spectacol în independent și despre managementul unui colectiv artistic.
Programul se extinde în lunile iulie-august.
ℹ️ Rezidențele se adresează tinerilor absolvenți neangajați în domeniu la maxim 3 ani după absolvire, din cadrul facultăților de profil din țară. Proiectul „Fresh Start” permite depunerea unei aplicații colective, în diferite formule, (ex: regizor-dramaturg sau regizor-coregraf) în cazul în care există un concept comun, acest lucru se va menționa în formularul de înscriere.
Rezidențele vor fi remunerate, iar cazarea participanților din afara orașului Cluj-Napoca va fi asigurată de organizatori.
✍️ 𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝘃𝗮̆ 𝗶̂𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲, 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘁𝗮𝘁̦𝗶 𝗳𝗼𝗿𝗺𝘂𝗹𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗮̆𝗿𝗰𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝗶𝗰𝗶: shorturl.at/fjCR4
📥 𝗔𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘀𝗲 𝘃𝗼𝗿 𝘁𝗿𝗶𝗺𝗶𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝗮𝗱𝗿𝗲𝘀𝗮 [email protected] 𝗽𝗮̂𝗻𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗱𝗮𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝟮𝟱 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗲, 𝗼𝗿𝗮 𝟮𝟯:𝟱𝟵.
În urma înscrierilor, mentorii, împreună cu coordonatorii de proiect, vor selecta un proiect regizoral, în funcție de care se va alege o echipă mixtă formată dintr-un regizor, un dramaturg, un scenograf, un coregraf, un manager cultural, actori și/sau dansatori și muzicieni, pe baza aplicațiilor, cu posibilitatea de a stabili și un interviu (în persoană sau online, după caz) în perioada 25 aprilie – 5 mai.
🗓️ 𝗖𝗮𝗹𝗲𝗻𝗱𝗮𝗿
→ 25 aprilie — Data limită pentru înscrieri
→ 26 aprilie – 5 mai — Selectarea participanților
→ 6 mai — Anunțarea participanților
→ 1 iulie – 15 iulie — Prima etapă a rezidenței, asistată de mentori: ateliere practice cu Sinkó Ferenc și Petro Ionescu
→ 16 iulie – 31 august— Susținerea sesiunilor coordonate de Oana Mardare și Doru Taloș, repetiții, întâlniri de lucru cu Petro Ionescu și vizionări
→ septembrie-octombrie— Prezentarea publică a rezultatului la Cluj și București
**
Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika din București, Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie București, Universitatea de Arte George Enescu din Iași și Universitatea de Arte Târgu Mureș.
Parteneri media: TVR Cluj, Radio Cluj, Liternet.
Afiș: Mihai Păcurar
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.